Krąg 12 podróżników w czasie zaprasza do wspólnej przygody
Nie jesteś zalogowany na forum.
Strony: Poprzednia 1 … 7 8 9
Przyglądam się mu uważniej.
- Nie zachowujesz się jak dwudziestodwulatek. Wydaje mi się, że powinieneś czasem wyjść do ludzi - komentuję. - I jestem tylko 5 lat starszy od ciebie. Nie musisz mówić do mnie "sir".
Don't take life too seriously.
You will never get out of it alive.
- Przyzwyczajenie drugą naturą człowieka. - powstrzymuje się od dodania "sir"
Wish we could turn back time
Kusi mnie, żeby spytać, czy do swoich kolegów też mówił "sir", ale się powstrzymuję.
- Opowiesz mi coś o wojnie? - Drapię się po głowie. - O dalszej wojnie. I o Polsce.
Babka wielokrotnie powtarzała nam, że zabierze nas do kraju, w którym się wychowała. Teraz nie żyje, a nie mogę ryzykować wyjazdu do Polski.
- Polska jako kraj, jest przepiękna. Morze, góry, jeziora... Każdy znajdzie coś dla siebie. - opowiadam - Jeśli chodzi o wojnę... Zaczęło się 1 września 1939 roku, kiedy niemiecki pancernik Schleswig-Holstein zaczął ostrzeliwać Westerplatte w Gdańsku. Potem, 17 września od wschodu nadciągneli rosjanie. - kręcę głową - Niemcy pootwierali obozy koncentracyjne, gdzie mordowali ludzi. Mężczyźni, kobiety, dzieci... wszyscy ginęli. Pierwszego sierpnia '44 wybuchło powstanie. Nie wiem zbytnio co dalej.
Krzywię się, choć już część rzeczy słyszałem.
- Czyli zabrali cię prosto z powstania - zastanawiam się na głos. Kręcę głową, otrząsając się z zamyślenia. Spoglądam na kieszonkowy zegarek. - Chyba już pora, żebym poszedł poszukać Huntera - mówię. Odkładam kota na ziemię i wstaję z ziemi, otrzepując spodnie.
Kiwam głową - Powodzenia, sir.
- James - poprawiam go. - Może do zobaczenia, Jonas - mówię i się oddalam.
Strony: Poprzednia 1 … 7 8 9