Krąg 12 podróżników w czasie zaprasza do wspólnej przygody
Nie jesteś zalogowany na forum.
Biblioteka obejmuje księgi z różnorakich zakresów, od mitologii poprzez aktorstwo, aż do medycyny. Egzemplarze pochodzą z różnych epok, niektóre są nawet pisane ręcznie! Niestety, z książek można korzystać tylko w bibliotece i teoretycznie nie można ich wypożyczać.
You make my heart feel like it’s summer
When the rain is pouring down.
Siadam pod półką w jednym z najbardziej oddalonych krańców biblioteki. Upijam łyka wody i biorę tabletkę. To był męczący dzień. Przynajmniej nikogo nie ma i mogę w końcu mieć grobową minę niczym Hunter. Opieram głowę o półkę i słucham ciszy panującej w bibliotece. Wdech. Wydech. Zaraz przejdzie.
Just smile and say you're fine, nobody really cares anyway.
Wchodzę bezszelestnie do pomieszczenia, a Fadi i Shahnaz lecą w głąb. Zatrzymuję się przy dziale ze zwojami starożytnymi. Wyjmuję jeden z nich, pisany przez ojca. Mimo tysięcy lat, wciąż ma charakterystyczny zapach atramentu. Siadam po turecku pod ścianą i gwiżdże ma zwierzęta, te jednak się nie pojawiają.
Ostatnio edytowany przez Saif (2016-05-30 22:10:41)
They say before you start a war, you better know what you're fighting for.
Wchodzę do biblioteki i działu "lektury". Już wiem czego nie dawać uczniom do czytania. Musi być niezbyt długie i oczywiście ciekawe. Wzdycham i zaczynam chodzić pomiędzy półkami.
Sometimes u can't make it on your own.
Zamieram, gdy pantera biegnie w moją stronę, jednak nie atakuje mnie. Wiedziałam, że jest wytresowana, jednak nie potrafię opanować tego przeczucia, że jednak to zrobi. Razem z nią podlatuje Shahnaz. To mnie jakoś uspokaja. Przechylam lekko głowę i wystawiam rękę, którą sokół ignoruje i ląduje na ziemi.
- I ty Brutusie przeciwko mnie? Super - mruczę pod nosem.
Ponownie gwiżdże na zwierzęta, te jednak się nie pojawiają. - Fadi, Shahnaz 'ana. Marrat 'ukhraa. - wołam ich po arabsku. Jednak nie przybiegają. - Alhayawanat laena - klnę pod nosem i wstaję. Zaczynam ich szukać.
Podnoszę głowę, gdy słyszę głos Saifa. Przechylam lekko głowę.
- Eee macarena - mówię szeptem. Przyglądam się zwierzętom. - A wy czego się pana nie słuchacie?
Czy to tylko wrażenie, czy sokół spojrzał na mnie jak na idiotkę?
- Wade 'anfusakum I daeuti. - wydaje zaklęta komendę. Nareszcie się pojawiają. - 'Ayn kuntum? - pytam, a oni spoglądają na mnie niewinnie. Fadi łapie mnie za dół koszulki i ciągnie gdzieś. - Bihudu'. 'Ana qadim.
- Na zdrowię? - Unoszę brew nieco rozbawiona. Zdecydowanie lepiej byłoby, gdybym rozumiała o co chodzi.
Znowu opieram głowę o półkę i gapię się w sufit.
Zauważam... Eileen, tak? Kładę dłonie na udach i skłaniam się w pół. - Przepraszam, że przeszkadzam.
Słyszę jakieś dźwięki, więc postanawiam się dowiedzieć kto za tym stoi. Podchodzę bliżej. Okazuje się, że to tylko Saif.
Sometimes u can't make it on your own.
Odsuwam głowę od szafki. O mat ko. Te leki dają kopa. Ale na ból nie pomagają. Przywdziewam uśmiech numer sześć... albo siedem.
- Nic się nie stało - mówię pogodnie, choć mam wrażenie, że zaraz eksploduję. - Wiem, że ciężko jest upilnować zwierzęta.
- Niestety. Ta dwójka potrafi być wyjątkowo... rozbisurmaniona. Almakriun sayiya. - kręcę głową, karcąc tą dwójkę. Spoglądają na mnie rozumnie. Uśmiecham się lekko. - Chyba ci przeszkadzam.
- Nie. - Kręcę głową, nadal durnie wyszczerzona. - Szukałam tylko spokojnego miejsca. A dość ciężko o nie w Akademii. - Śmieję się lekko. - Jest w porządku - mówię chyba bardziej do siebie.
- A jednak ci przeszkadzam. - zauważam łagodnie. - Możesz to śmiało powiedzieć mi prosto w twarz. Nie należę do tych, co się obrażają.
- Nie - mówię uparcie, mocniej akcentując te słowo. - Trochę mnie głowa rozbolała, ale już przechodzi. Nie przeszkadzasz mi.
Dziwnie do profesora mówić na "ty". Nadal nie mogę się przestawić.
- Skoro tak uważasz. - siadam po turecku na ziemi kilka metrów od niej.
Wypadałoby coś powiedzieć. Tylko co?
- Z jak wielkim złem się mierzymy? - Pytam po prostu. Skoro i tak nie wiem, co mówić, to przynajmniej dowiem się czegoś pożytecznego. - Skoro cała nasza dwunastka jest potrzebna, do pokonania jednego człowieka... - Przechylam lekko głowę.
Wzdycham. - Demarcus. Ciężko cokolwiek o nim powiedzieć. Ma zbyt wiele twarzy. I jeden słaby punkt dla każdej z nich. Niestety. Punkt ten zaginął.
- Zaginął słaby punkt? - Zastanawiam się przez chwilę. - No to mamy niepełną układankę. W jaki sposób go pokonamy?
Upijam łyka z butelki wody. Kiedy to zacznie działać?
- Odnajdziemy go. - zamykam oczy - Nie mamy wyjścia. Jeśli chcemy pokonać Demarcusa, musimy odnaleźć jego słaby punkt ponownie.
- Odnajdziemy go? - Unoszę brew, ale nadal się uśmiecham. To już jest męczące. Poważnieję. - Ciekawe. Ale chyba powinniśmy wiedzieć kogo lub co mamy odnaleźć. Musimy znać swojego wroga i jego słabości, prawda?
- Dokładnie wiem, kogo musimy znaleźć. Nie wiem jedynie, gdzie szukać. - kręcę głową. - Leondre Tavis.
Krzyżuję ręce przed sobą.
- Ale my też musimy cokolwiek wiedzieć. Praktycznie nic nam nie mówicie, poza tym, że jakiś gościu podpalił Londyn w 1666 i teraz powrócił. Mamy ryzykować swoim życiem, nie wiedząc nawet, z kim walczymy? - Jestem już tym zmęczona. A to dopiero początek. - Leondre Tavis. Jakaś jego rodzina czy co?
- Jego syn. Jedyna rzecz, której pragnie bardziej niż władzy. Trzeba go znaleźć. Niestety nie będzie to łatwe. Sam go ukryłem. A potem wymazałem sobie pamięć.